Практики

Тук в “Патладжани” йогата е представена в изобилие от стилове : Хатха йога, Ащанга йога; Виняса Флоу йога, Йога за бременни, Йога за деца и юноши, Персонална практика и други. В практиката на йога всеки би могъл да намери нещо за себе си – повишаване на енергията и стабилността, намаляване на болката, релаксация, отпускане и друго.

Хатха йога (Класическа йога)

Хатха йога, или още на български често наричана Хáта йога (санскрит हठयोग, също известна като Хатха видя हठविद्या). Сричката „ха“ означава слънце или жизнената енергия, а „тха“ луна. Двете срички „ха“ и „тха“ произнесени заедно означават силен, могъщ, което внася смисъла на усилието, необходимо за прочистване на тялото. Чрез фокус върху цялото, Хатха йога постига баланс на тялото, ума, емоциите и духа. Този вид Йога се фокусира върху пречистване на тялото, като средство водещо до пречистване на съзнанието. Тя е катализатор, пробуждащ двете енергии, ръководещи живота.

Практиката е подходяща за начинаещи и напреднали. Включени са класически асани, дихателни упражнения, балансни пози и други, които се изпълняват с внимание и фокус, наблюдава се ефекта им върху цялото тяло и състояние на изпълняващия. С придобиването на опитност, постепенно се добавят по-комплексни практики (асани). Практиката завършва с релаксация за перфектен край.

Хатха йога помага за управление и контрол над тревожността, артрит, астма, болки в гърба, кръвно налягане, хронична умора, депресия, диабет, епилепсия, главоболие, сърдечни заболявания, множествена склероза, стрес и други.

Преподавател: Веселина; Стефан; Анита

Ащанга Виняса йога

„Виняса“, означава „дишам“, а преведена буквално означава вибрации, в рамките на определени параметри. „Ащанга“ от своя страна буквално означава „осем нива“. Сесия предимно за по-опитните, комбинираща няколко йога стила в динамична практика. Различното при Ащанга Виняса йогата, в сравнение с останалите школи е, че отделните асани са свързани една с друга, чрез определени „преходни“ движения. Другата отличителна черта е дишането. От изключителна важност е синхрона между движенията и дишането, защото именно така съзнанието на практикуващия се успокоява, което от своя страна е главната цел на Ащанга Виняса йога.

При редовна практика Aщанга Виняса йога допринася за подобряване на здравето. Едни от най-големите ползи при практикуването и е повишената концентрация, подобряване на функциите на хормоналната система, повишаване на имунитета на организма, заздравяване и подобряване подвижността на ставите, подобряване кръвообращението и храносмилането, повишаване устойчивостта на организма към умора тревоги, депресии и много други. Най-общо казано Ащанга Виняса йога води до подобряване на качеството на живот и Ви кара да се чувствате по-енергични и по–млади.

Преподавател: Жасмина

Виняса Флоу йога

“Виняса” също означава неразривна връзка между движение и дъх (дишане), а думата “Флоу” – поток. В този клас се проявява многостранната динамика на потока Виняса йога, като акцентът се поставя върху обединението на пранаяма (дихателни техники) и движение. Виняса Флоу йога наподобява танц, поради бавната, нежна последователност при изпълнение на позите. Виняса комплексите се изпълняват плавно и динамично, при което асаните преливат една в друга. Чрез интегрирането на асана, съответните техники на дишане и съзнателното намерение упражняващият се научава как да се наслаждава на креативността и мощта на Виняса Флоу като благочестив израз на живота.

Практиката се фокусира върху асани, които подобряват силата и флексибилността- това я прави идеална за хора търсещи по-голямо натоварване.

Преподавател: Сандра

Сутрешна йога

Тялото ни се нуждае от хубаво сутрешно разтягане, за да сме в тонус и пълни с енергия през целия ден. И не по-малко важно – за да избегнем схващанията и болките в гърба, раменете, ставите – изобщо, за да се чувстваме добре! В тази практика съчетаваме класически асани, дихателни техники , слънчев поздрав и релаксация.

Ползите от сутрешна йога са много: регулира съня, подпомага и балансира хормоните. Създава по спокоен и съзнателен ден. Забързва метаболизма , стимулира работата на вътрешните органи, загрява мускулите и ставите ни. Подобрява дишането , енергизира цялото тяло.

Преподавател: Веселина и Стефан

Пауър йога/ Power yoga

Пауър Йога, наричаща се още силова йога е предназначена за по-спортен тип хора. Тя е един от новите стилове йога, който се явява по-енергичен западен вариант. Основната отличителна черта на Пауър йога, е че при нея няма точна последователност на асаните. Друга характерна особеност е фокусът върху силата и издръжливостта. Представлява последователност от различни енергични пози за цялостна тренировка на тялото.

Хората, които предпочитат Пауър Йога имат нужда от по-силно физическо натоварване. Целта на този вид йога е да се раздвижат и контролират тоновете на мускулите и сухожилията, както и да се подобри циркулацията на кръвта по цялото тяло. Резултатът е стройна и гъвкава фигура.

Този вид Йога може да се практикува с цел освобождаване на тялото от стреса и напрежението в мускулите, за антицелулитна терапия, изгаряне на калории, за стягане на коремните и други мускули на тялото. Чрез различните асани се развива сила и издръжливост, използвайки собствената тежест на тялото, засилва се имунната система и се активира горенето на излишните мазнини, подобрява се концентрацията и волята. Практикуването й осигурява пълно зареждане на тялото с енергия и сила. Освен това изпълняващият я получава усещане за вътрешен мир и спокойствие на всеки един мускул от тялото.

Преподавател: САНДРА

Йога за бременни

Прекрасен начин да си подарите качествено време със себе си, да запазите физическа форма и да се подготвите за процеса на раждане. Леки за изпълнение и специално адаптирани асани осигуряват безопасно и приятно изживяване, както за начинаещите, така и за тези – с повече опит майки.

Поддържане на здрава мускулатура, добра форма на гръбначния стълб гърба и кръста – са едни от първите ползи при практикуването на пренална йога.

Други положителни влияния след редовното практикуване на йога, по време на бременност са:

Баланс – поддържане на здравословния баланс между физическото и емоционалното себеусещане.

Облекчаване не болката – отпуска напрежението в кръста, бедрата, гърдите, горната част на гърба, раменете и врата.

Успокояване на нервната система, подобряване на кръвообращението, трениране на правилно дишане и други.

Преподавател: Даниела

Йога за мама, игра за мен (от прохождане до 4 год)

Даваме пространство и време на най-ценната връзка – тази с нашите деца. Практика с йога, игри, песни, даване на личен пример и много смях за общуване с радост, с най–малките ни участници. Комбинирано с асани за мама (в двойка с детето и поотделно), съобразено с потребностите на жената, дарила живот и отдаденост, през периода до прохождане. Сесията се фокусира върху кръста, тазовото дъно, гърба, раменете, ръцете, както и цялостното възстановяване.

Преподавател: ОЧАКВАЙТЕ СКОРО

Йога за деца (3 до 10год)

Йога практиката е от специална полза за децата, която може да им разкрие един път към по-спокойно и уравновесено съзнание, както и да им помогне да изградят силен характер и гъвкаво тяло – инструменти, който те могат да използват в своето ежедневие. В нашите часове създаваме забавна атмосфера, в която децата практикуват йога, чрез имитиране на животните и природата, с помощта на творчески изяви, игри, музика и разказване на истории. Така неусетно те изучават света около тях.

В нашите часове ние практикуваме забавни пози от йога и дихателни упражнения за насърчаване на: физическа сила и гъвкавост, концентрация и фокус , вътрешна сила и опознаване, доверие и самочувствие, релаксация и самоконтрол, усещане за благополучие и уважение към другите, себеуважение – отвътре и отвън, креативност и въображение.

Преподавател: Даниела

Йога за юноши (над 10 год.)

Тази практика е насочена към специалните нужди на юношите. В този емоционален процес на израстване, йогата може да повлияе положително върху тинейджърите. Със специално отношение ние се стараем да ги разбираме , подкрепяме , създаваме благоприятна среда на споделяне. Едновременно с менталното влияние, йога практиката дава физическо здраве в най-важния момент за формиране на тялото. Практиката е балансирано съчетана от няколко стила, предимно Хатха йога, Прана упражнение, релаксация и медитация. Тя повлиява върху укрепване на цялата скелетна система. Подобрява и укрепва мускулите, засилва кръвната циркулация. Има добър психологически резултат, развива спокойствие и търпимост. Увеличава способността на умствената концентрация. Повлиява положително на хормоналната система.

Преподавател: Веселина

Индивидуална йога

Треньорите ни са експерти в изготвянето на индивидуални програми, взимайки предвид специфичните нужди, желания, цели и здравословно състояние на всеки клиент.

Преподавате: според Вашите предпочитания

Тай Чи

Практикуването на Тайдзи цюан /Тай чи/ представлява обучение във възприемането, разбирането и ползването на вътрешните и външни сили в човека, природата, света и вселената. Тайдзи /Тай чи/ често е определяно, освен като усвояване на съвършено „бойно изкуство” също и като „медитация в движение”, „бокс със сянката”, висша форма на „работа с жизнената енергия /ци гун/”, терапевтична „практика за здраве”, „лечебна гимнастика” и др.

В школата ни практически се усвояват умения, с които всеки практикуващ развива според собствените си възможности и ниво, което сам допуска за себе си. Методиката на преподаване позволява непосредствени отношения и създаване на приятелска среда, в която инструкторът внимателно и ненасилствено насочва практиката към нейното задълбочаване и развитие. Тайдзи /Тай чи/ съществува във всеки и всеки намира своето собствено Тайдзи, което се обучава да ползва по свой собствен начин.

Преподавател: Валери

Корпоративна йога /Тай Чи

Студио “Патладжани” е подходящо място за Вашите корпоративни занимания с цел подобряване на физическата активност и запазване на добрия дух на Вашия екип. Преподавателите ни ще бъдат максимално отдадени в изготвянето и провеждането на практики , създадени специално за Вашия екип – в удобен за Вас ден и час. Часовете могат да се провеждат в нашата зала или във Вашето работно пространство (офис, база и други).

Преподавател: според Вашите предпочитания

Организация събития:

За нас е удоволствие да дадем завършен вид на вашата изява. Обичаме да украсяваме, да създаваме вълшебства, да променяме пространства, да влияем върху сетивата Ви. С отношение към детайла, ще изградим Вашето събитие. Залата и способността ни да творим са на Ваше разположение.

Организираме: Изложби, Представяне на книги, продукти, изкуство. Веган/Вегeтариански рожденни дни, Курсове, Семинари, Уъркшоп и други.